Септемврийски празници в Албания, курорта Шенгин

 
Маршрут: София-Шенгин-Дурас-София
8 дни / 7 нощувки
цена от: 315 лв.


РЕЗЕРВИРАЙ 

 

 

 

 

 

 

 

4 дни /3 нощувки

 

 

ЦЕНА: от 315 лв.


22.09.2022 - 25.09.2022

Промо цена до 15.08.2022!

 

1 ДЕНСофия – КПП Гюешево – Скопие – Призрен – Кукъс – Шенгин – 503 км. 

Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута ни до Адриатическо море в Албания и курорта Шенгин. Половината от маршрута, който изминаваме е по магистрален път, включително най-новата магистрала, свързваща столицата на Северна Македония – Скопие с Косово и Адриатическо море в Албания. На територията на Албания местните наричат магистралата с името „Пътят на Нацията”.В исторически план албанското име на магистралата устройва и нас българите, тъй като до Адриатика пътят ни преминава през територии, които са били част от българската държава, а в Косово и Албания край градовете Призрен и Кукъс и днес живеят българите – горани.  По пътя почивки на подходящи места. Пристигане в курорта Шенгин в късен след обяд и настаняване в  хотела. Вечеря. Нощувка.   

2 ДЕН –  Шенгин - Шкодра - Лежа - Шенгин 

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до град Шкодра – древна илирийска столица и част от княжеството Дукля и Зета на княз Свети Иван Владимир – васал и зет на цар Самуил! 

В днешния ден ще останете очаровани от уникалното разположение на град Шкодра в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. На цялата тази красота ще се насладим от височината на крепостта Rozafa – 130 м. над м. равнище и ще се опитаме да си представим победоносната битка на цар Самуил, състояла се именно тук, където пленява княза на Дукля и бъдещ негов зет, неуспешно укрил се в съседното селище Коплик...

В Шкодра ще разпознаете един град на толерантност, в който съжителстват различни религии, ще се удивите на смесица от архитектурни стилове от Австро-Унгария, Италия и т.нар. „жилища на Хрушчов” от комунистическия период. Ще имате възможност за чашка кафе или вкусен обяд в кокетните ресторантчета и кафенета разположени по дължината на пешеходната улица в стария град. Завръщане в Шенгин и хотела с попътно посещение на внушителната гробницата на Скендербег в град Лежа, находяща се в старата църква „Св. Никола” – героят е погребан като християнин! Свободно време.

В късния следобед по желание (включено в пакетната цена) разходка с автобуса до планината от пясък чудото-резерват Rana e Hedhun.На север начало на лагуната при курорта Шенгин е чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика!От мястото, където паркира автобуса до планината от пясък разстоянието се преодолява за 45 минути спокоен ход в едната посока. Ако желаете да превземете върха на планината от пясък следва да съобразите, че пясъка е дълбок и много фин и краката ви ще затъват в него, което е сравнимо с прокарване на „пъртина в снега” това е, и което ви забавя в изкачването. Препоръчваме удобни обувки, в които краката няма да се напълнят с пясък. Общо време за престой при резервата Rana e Hedhun – два часа. Завръщане в хотела.Вечеря. Нощувка.

 3 ДЕНШенгин – езеро Коман и река Шала ( албанският Тайланд)– Шенгин – 150км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: круиз по езеро Коман до река Шала в Албанските Алпи! Любителите на адреналина ще изкушим с пътешествие (75 км. = 2:21 часа път в посока) до недокоснатата природа на Албанските Алпи – езерото Коман, откъдето със специално наета лодка се отправяме към река Шала – албанският Тайланд! 

Неописуеми с думи гледки ще радват окото, докато лодката цепи изумруденото огледало на езерото Коман „охранявано” от високи, почти отвесни ветрилообразно нагънати хълмове облечени в зелено кадифе. И всеки дъх затаява и изумено възклицава, когато в царството на река Шала се озовем, където скалите - ослепително бели балюстради са същински балдахини над речното легло, чийто лазурно сини и кристално-прозрачни води не пазят в тайна речното дъно, истинска пътека от камъни красиви, по които търпение нямаш да се разходиш..

Свободно време край красивия меандър на Шала, за да се потопите във водите й (твърдят, че водата измива греховете), за да наемете каяк, да плажувате на шезлогите при къщата за гости край реката или да похапнете вкусно в ресторанта. Екскурзията (заявява се и се заплаща предварително в България) е целодневна и се завръщаме обратно в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

 

4 ДЕНШенгин – Призрен - Скопие - София

Закуска. В 08:30 часа (местно време) отпътуване за България с попътна разходка в Р. Косово и град Призрен който, за дълги години е бил част от българската история. В Призрен през 11 век е създадена Призренската българска епископия към Охридската българска архиепископия и пак в Призрен през 1072 год. е провъзгласено възстановяването на Българската държава и все тук е провъзгласен за български цар Георги Войтех, приел името цар Петър III, като пряк наследник на цар Самуил и комитопулите. Днес на територията на Призренска Гора в 19 на брой селища живеят българите – горани.

Пристигане в София късно вечерта.  

 

Промо цена до 15.08.2022 Цена
Човек в двойна стая  315 лв.
 Единична стая  410 лв.
Дете до 12г. с двама възрастни  240 лв.

Цената е в лева.

 

Редовна цена от 16.08.2022  Цена
Човек в двойна стая  335 лв.
 Единична стая  430 лв.
Дете до 12г. с двама възрастни  270 лв.

Цената е в лева.

 

За пътуващи със собствен транспорт - отстъпка от 70 лв.

Цената не включва: 

 • Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози
 • 3 нощувки в хотел „Президент” 4* на първа линия на морето със собствен плаж
 • 3 закуски и 3 вечери на блок маса в ресторанта на хотела
 • Безплатни шезлонги и чадъри на плажа
 • Посещение на плажа – резерват пясъчна дюна Rana e Hedhun
 • Разходка в град Призрен, Р. Косово
 • Водач от агенцията по време на целия престой;
 • застраховка за медицински разходи в чужбина в ЗК "Левинс" с лимит 4000 евро.

 

Цената не включва: 

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи над  69 год.: 10 лева.
 • доплащане за ползване на двойна седалка от 1 турист – 70 лева
 • музейни такси за обекти посещавани по желание
 • екскурзия до Дуръс с включена дегустация на напитки в дестилерия от 1933 год. – 20 евро на турист, осъществява се при минимум 15 туристи
 • круиз „Албанският Тайланд” в езерото Коман и до река Шала в Албанските Алпи – 40 евро (включва: трансфер до езеро Коман и специално наета лодка до река Шала);
 • екскурзия до град и езеро Шкодра и Мемориална гробница на Скеденберг в град Лежа – 15 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.    

Доплащане:

ШЕНГИН – Свети Йоан е прекрасен курорт на Адриатическо море с широка и дълга 3 км. плажна ивица покрита със ситен тъмен пясък. Шенгин е разположен в подножието на не високата планина Rrenci (159 метра), която местните наричат още „Планината на феите” и дали заради феите или заради самият факт – планината, но курорта НЕ е презастроен и хаотично претъпкан със сгради, така както Дуръс например. Добре организираната инфраструктура се състои от две основни успоредни една на друга широки улици: крайбрежната променада и следващата над нея улица, които се пресичат от улички извеждащи сградите от втора линия до плажа. 

Всички сгради на първа линия са застроени зад асфалтираната крайбрежна променада, предоставяйки възможност погледа да се рее чак до далечния хоризонт, липсват напречни стени изградени и през пясъка и чак до самото море, както е в хищническия презастроен Дуръс! 

Шенгин е обявено за екологично селище в Албания и заради липсващи замърсяващи производства в района и заради факта, че лагуната в която се намира граничи с два защитени природни резервата: на север - чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика! 

В другия край на синята лагуна е защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка” - красиво и необезпокоявано място, където най-после се влива река Дрин, красив финал на дългия й път от изворите при Охридското езеро.  

Шенгин съществува от незапомнени времена и винаги е играл важна роля с ключовото си пристанище, което е трето по важност за Албания. Днес пристанището се ползва от риболовните кораби, които някога многобройни – днес са само девет на брой по икономически причини. Но и само с девет кораба риболовците превръщат Шенгин в ценови рай за любителите на даровете от морето – цени без конкуренция в цяла Албания! 

За богатата история на Шенгин свидетелстват и многото имена, с които е известен: венецианците го наричали San Giovanni di Medua, турците Şingin, наричали го за кратко през 1924 г. дори с името Wilson, в чест на американския президент Woodrow Wilson помогнал за независимостта на Албания.

 

ШКОДРА – Скутари е значим град в Албания (днес четвърти по големина) още от създаването му в 4ти век пр.н.е от илирийски племена. Като част от държавата Илирия, градът сече и свои монети още в античността с лика на илирийската кралица Теута. 

Римляните завладяват града през 168 год. пр.н.е в резултат на трета поредна война, довела до края на съществуването на държавата Илирия при крал Gentius – последният илирийски крал. 

В римско време Шкодра е столица на провинция Prevalitana, а благоприятното географско разположение му отрежда ролята на важен град в търговско и военно отношение за всички времена. 

Градът е разположен в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. Река Буна свързва езеро Шкодра с Адриатическо море, а река Дрин свързва Шкодренско с Охридското езеро. 

На цялата тази природна красота от езеро, реки и планина ще се насладим от височината на крепостта Rozafa (130 м. надморска височина), а изкачването й ще ни отнеме ~ 10 минути. Придвижването с кола до крепостта от мястото, където е спрял автобуса струва 1 евро в посока. 

Ще чуете легендата за съграждането на здравите стени на тази твърдина, наречена на младата невеста Розафа. 

Ще си припомним и славните битки на цар Самуил, който през 997 год. завладял Шкодра, пленил княза на Дукля – Иван Владимир и го отвел в своята престолнина Преспа на остров Свети Ахил. По-късно цар Самуил ще възкачи отново Св. Иван Владимир на престола на княжество Дукля и Зета, но като свой васал и съпруг на дъщеря му - Теодора Косара. 

Крепостните стени в твърдина Розафа в днешното състояние са от времето на Венеция. Сърбия е тази, която предала Шкодра в ръцете на Венецианците през 1396 год. с надеждата по този начин да отдалечи колкото е възможно турците от сръбската земя. Венеция нарекла града Скутари и издала декрет, с който дала специален статут на града с широка форма на самоуправление. Венеция повлияла архитектурата в града, изградила много църкви, както и църквата „Св. Стефан”, чийто руини и до днес са запазени на територията на крепостта.След две дълги обсади Турция най-после успяла да завладее град Шкодра, който продължил да процъфтява и по турско време благодарение на местоположението си. Много държави открили консулства  тук, търговски офиси възникнали свързани със съществуващите 3500 магазина в града, настанили се дори и францисканците – открили Йезуитска семинария и построили своя църква. Град Улцин (днес в Черна Гора), а по-късно и град Шенгин са подчинени пристанища на града. 

Още в зората на разпространението на християнството през 535 г. по времето на император Юстиниан I в Шкодра римляните основали първата Архиепископия. Изхождайки от факта, не се чудете, че 45 % от жителите на града са християни с превес на католиците. В лицето на Шкодра откриваме един град на толерантност към всички религии и техните храмове. Най-почитаната църква в града е катедралата „Свети Стефан” – посветена на светеца закрилник на град Шкодра.

 

Цена на екскурзията: 15 евро възрастен; 10 евро дете до 12 г.

 

 

Езеро Коман и река Шала – Албанският Тайланд 

Сред внушителни и гъсто залесени зелени хълмове с вертикални склонове, сред дълбоки клисури и в тясна долина албанците създали водохранилище и го нарекли – езеро Коман. 

Основен водоизточник, захранващ езерото Коман е река Дрин - същата тази река, която македонците наричат Дрим, и чийто извори са при Охридското езеро до манастира „Св.Наум”. Дължината на реката е 335 км., от които 285 км. са на албанска територия. 

Нашето пътуване може да бъде наречено и „По пътя на река Дрин”, защото пътят на реката започва при град Кукъс, където Черни и Бели Дрин се сливат и продължават като една река с общо име Дрин. Дрин отново ще се раздели на два ръкава при град Шкодра, като единият ръкав ще се влее в река Буна, а другият ръкав самостоятелно ще продължи пътя си към Адриатическо море, образувайки красива делта при град Лежа на 5 км. от курорта Шенгин - защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка”.   

Да се пълни езерото Коман с вода помагат и реките Шала и Валбона. 

Началото си река Шала води от непристъпни височини в Албанските Алпи в дял Дикаджини и в близост до селцето Тет. Дълго време и неуморно в продължение на цели 35 км. река Шала с удивително сините си води криволичи и дълбае в живописната долина, създавайки приказни меандри преди да се отдаде на почивка, вливайки се в езерото Коман. 

Предизвикваме любителите на приключенията да се събудят рано сутринта и с пакет закуска в ръка, удобни обувки на краката, бански костюм и плажна кърпа в торбата, да пропътуват 75 км. = 2:21 часа път в една посока до езерото Коман. Тук специална лодка (15 до 20 местни лодки) в пристана стои и чака, за да ни покаже красотите на езеро Коман (1,30 часа плаване до меандъра на река Шала) и да ни понесе срещу течението на река Шала до най-красивият й меандър, където изумителната синя лента на реката, сякаш водена от ръката на опитен гимнастик се е „накъдрила” около плажове и плажчета с ослепителен бял пясък на фона на отвесни изумрудено зелени и респектиращи отвесни склонове. 

Бял пясък със шезлонги, гладки камъчета проблясващи изпод кристално чиста вода, идиличен дървен мост прехвърлен през реката, водещ до скрита в горския шубрак къщичка за гости с ресторант - това е наградата на финала за всеки приключенец днес!

 Възторжено туристите се отблагодаряват на река Шала и наричат този рай – Албанският Тайланд! 

Свободни три часа за забавления: къпане, хапване и пийване и поемаме по обратния път от Албанският Тайланд и дивните Алпи към курорта Шенгин и хотела. Завръщане привечер.   

Цена на екскурзията: 40 евро (включва трансфер Шенгин – Коман – Шенгин и наем на специално наета лодка)  

 

Други: 

 • Необходими данни за резервация:
 • Трите имена на български език и латиница, правилно изписани по лична карта + ЕГН на всички пътуващи, номер на международен паспорт или лична карта, националност, телефон за контакт по време на пътуването;
 • Начини на плащане:
 • Депозит: 30%  депозит;
 • Доплащане: 30 дни преди датата на заминаване;

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

 1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване. 

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева. 

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева. 

4. ако прекратяването е от 44 ден до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 90% от цената на туристическия пакет в лева; 

5. ако прекратяването е под 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева; 

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност. 

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи. 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване. 

 

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата! 

 

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват. 

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

 

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД! 

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Албания!  

Практиката в сезон 2021, както и от самото начало на епидемията показа, че Р. Албания се държи най-гостоприемно по отношение изисквания и рестрикции при посещаване на страната от чуждестранни граждани! През цялото лято НЕ се изискваха никакви документи да бъдат представяни по отношение Ковид!

От 06.09.21 и в момента на публикуване на програмата (19.02.22 г.) Р. Албания изисква представяне на документ свързан с Ковид: не по-стар от 48 часа (PCR test (и/или) negative antigen test), сертификат за поставена втора доза ваксина или поставена еднократна доза ваксина в срок минимум 14 дни преди влизането в страната и сертификат за преболедувал Ковид в период от 14 до 180 дни преди влизането в страната. 

В случай, че условията за влизане в Р. Албания останат непроменени към датата на пътуване и се изисква представяне на тестове (PCR test (и/или) negative antigen test), туристите ползват отстъпка от цените в лаборатория „ЛОРА”.