Древна Ликия - Земя на легенди

 
Дати:
8 дни / 7 нощувки
транспорт: Самолет
цена от: 465.91 €


РЕЗЕРВИРАЙОписание / Транспорт:
Полетна информация:
Заминаване: FB8845 София 08:30 - Даламан 09:55
Връщане: FB8846 Даламан 10:45 - София 12:20

Адрес на авиокомпанията: гр. София, бул."Брюксел" №1
Авиокомпания: България ер


Описание / допълнителни услуги:
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ

  • Всички допълнителни екскурзии се извършват от местен лицензиран екскурзовод на български език.
  • Минимален брой участници за провеждането на допълнителните екскурзии и посещения на туристическите обекти: 20 човека.
  • Последователността на екскурзиите обявени в програмата не се гарантира и може да бъде променена в зависимост от работното време на историческите обекти и трафика в посещаваните населени места.
  • Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат на място на представителя на фирмата партньор.
  • Цената на входните такси е към момента и е възможна промяна.

1.Полет с балон в Памуккале - 160 евро за възрастен 
2.Полет с парапланер във Фетие /Олудениз/ - 160 евро за възрастен 
3.Посещение на планината Бабадаг с кабинков лифт- 10 евро за възрастен 
4.Екскурзия до Далян – 50 евро за възрастен 
Цената включва: трансфери, обяд,  входни такси,  разходка с лодка  по живописната делта на река Далян, посещение на плажа Изтузу и костенурките Карета - Карета, лов на сини раци, Спа център на открито -  с кални и сероводородни бани, както и термален басейн,  разглеждане на Ликийските скални гробници, изрязани в скалите.
5.Екскурзия до Долината на пеперудите  - 50 евро за възрастен 
Цената включва: трансфери, разходка с яхта, обяд и напитки на яхтата, входни такси.
6.Екскурзия до Демре-Мира и Кекова - 65  евро за възрастен
Цената включва: трансфери, обяд и  входни такси,  обиколка с яхта на остров Кекова и потъналия град, посещение на църквата Св. Николай, античния град Мира.Програма:
Ден 1
Отпътуване с полет София-Даламан-София. Полет от летище София. Кацане на летище Даламан и среща с местния екскурзовод. Отпътуване за Памуккале. Настаняване в 5* хотел на база закуска и вечеря в Памуккале - Collosea Thermal 5*,  Adempira Thermal Resort 5* (или подобен) за 2 нощувки. Свободно време. Вечеря. Нощувка.
Даламан - Памуккале 210 км., около 3 часa

Ден 2
Закуска.  Туристическа програма в Памуккале. Казват, че ако не сте посетили Памуккале, не сте видели нищо в Турция. Памуккале и Денизли имат 17 геотермални извора с температура на водата от 35 до 100 °c. Каквото и да кажем за този природен феномен, ще бъде малко. Ослепително бели травертини в терасовидно разположени естествени басейни, на фона на контрастиращи зелени пейзажи, в комбинация със свещения град Хиераполис, това определено си заслужава.
Ще посетите античния град Хиераполис. Хиераполис е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Градът е  основан през 261–253 г. пр.н.е. от Антиох II Теос. През 1 и 2 век се създават термални бани, фонтани, театри и храмове. Градът играе важна роля в разпространението на християнството. През 190 г. пр.н.е. пергамският цар Евмен II разширява града, превръщайки го в един от важните центрове в региона.  Градът играе важна роля в разпространението на християнството. В Хиераполис е живял през последните си години апостол Филип заедно с неговата дъщеря. Ще посетите басейна на Клеопатра.  Ще имате възможност да поплувате в същите води, в които е плувала Клеопатра, фараон на Египет. Водата на античния басейн, обичан от Клеопатра, е кристално чиста. В миналото басейна е бил заобиколен от римски храм на Аполон с покрив със сложна орнаментика, поддържан от дорийски колони. Днес представлява римски руини, които са не по-малко впечатляващи. Свободно време за обяд. Следва посещение на текстилен център.
Връщане в хотела.  Вечеря и нощувка в района на Памуккале.Ден 3
Закуска. Освобождаване на хотела. 
Възможност за полет с балон в Памуккале (срещу допълнително заплащане).  Ще имате възможност да да разгледате бялата планина от птичи поглед, като древните гръцки богове. Ще видите фантастични пейзажи на природата и древния град Хиераполис. Полети над уникалния басейн на Клеопатра.  Ще се насладите на възхитителен изгрев, който никога няма да забравите. Стандартната програма е с 45 минутен полет. За финал на това незабравимо изживяване  ви oчаква изненада - шампанско и сертификат за спомен. Отпътуване за Фетие.
Памуккале – Анталия 230 км., около 3 часа
Пристигане в Анталия. Настаняване в 4* или 5 * звездни хотели на база  HB в Анталия за 2  нощувки -  Lavia Hotels Lara 4+ (или подобни). Вечеря.  Свободно време. 
Ден 4
Закуска. Обзорна екскурзия на Анталия
По време на тура ще видите основните забележителности на града – древните градски стени, Часовниковата кула, площада на Републиката, паметника на Ататюрк, както и емблематичната порта на Адриан. Интерес представлява и един от символите на Анталия - минарето Ивли, чиято отличителна черта е липсата на джамия до него. Време за обяд. Най-приятната част от екскурзията е посещението на впечатляващия водопад Карпуз.
Възможност за допълнителна екскурзия (срещу допълнително заплащане) - посещение на аквариум Анталия.
Връщане в хотела.  Вечеря и нощувка в района на  Анталия. 

Ден 5
Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Демре - Мира и остров Кекова. Възможност за допълнителна екскурзия Демре - Мира и Кекова с включен обяд (срещу заплащане). 
Ще посетите  църквата на Свети Николай Чудотворец, построена през IV в., след новата ера. Църквата се смята за третото по важност религиозно съоръжение на византийската църковна архитектура. В нея ще видите отлично съхранените и до днес фрески и ръкописи от 11-ти и 12-ти век, както и антична каменна мозайка.
Денят, изпълнен с история и красота продължава с посещение на античния град Мира. (древен град в Ликия). Градът е разположен на 140 километра на запад от Анталия и на 48 км на изток от Каш. Скалните гробници Мира се намират на 2 километра навътре. В комплекса има два некропола – Некропол на океана и Некропол на реката. Мира е в Ликийския съюз на 6-те големи града в Ликия. Тук се e намирало най-голямото светилище на Артемида Eleuthera (Кибела), което е разрушено през 141 г. сл.н.е. от земетресение, след това възстановено и според легендата през 6 век разрушено от владиката Николай. Скалните гробници Мира са най – голямото археологическо съкровище на Югозападна Турция. Гробниците са уникално творение от времето на Ликийското царство през 3 – 4 век, издълбани са в огромна скала и са невероятна гледка. Днес Скалните гробници Мира, носят името Демре или Кале, намират се на 25 км западно от град Финикия. Градът е известен със своя амфитеатър (най-големия в Ликия) и с множеството изсечени в скалата над театъра гробници. Целият район на Кале представлява красив парк с множество тропични растения.
Пътуването продължава с яхта към един от 12-те острова на древната Ликия. Кекова е малък необитаем остров, около който могат да се видят потъналите във водата руини на древен град, станал жертва на земетресение през II в., както и безброй подводни красоти. Освен с археологическите си находки, остров Кекова е известен и с красивата си природа. Тук е намерил вдъхновение Жак-Ив Кусто и е снимал по тези места „своята“ Одисея. Преди времето за плуване в райското заливче на Средиземно море, се посещава и най-малкото рибарско селище Симена. Обяд по време на екскурзията (включен в цената).
Отпътуване към Фетие. 
 Фетие е морски курорт в Турция, разположен на западния бряг на залива Фетие на брега на Средиземно море. Една от историческите особености в града, е че тук са живели най-известните гадатели, имащи огромно въздействие за хода на историята. В древността градът се е наричал Телмес и е известен като един от най-старите градове на Ликия. В IX век от н.е. градът е бил преименуван на Макри, а през 1914 г. е наречен Фетие по името на известен турски летец-изпитател Най-значителния монумент запазен от древния Телмес е скалния некропол. Тези скални гробници изсечени в канарата, която се забелязва от града, датират от VI – IV век пр.н.е. След свободно време за обяд, денят продължава с посещение на градчето Кармиласос (Karmilassos), коeто се намира на 8 км. от Фетие. Средновековното градче датира от 3000 година преди Христа. До 1922 година в това градче е имало близо 25 000 жители. И до наши дни все още са запазени останките на 4 000 къщи, библиотека, няколко малки църкви, ателиета, болници и аптеки, които са доказателство, че е процъфтявал висок социален и културен живот. 
Демре - Мира - Фетие - 142 км., около 2 часа.
Настаняване в 4* или 5 * звездни хотели на база HB в района на Далян или Даламан (3 нощувки) - Likya Dalaman Resort 5*  Thermal & Spa (или подобни). Вечеря. 


Ден 6
Закуска. Свободно време или
Възможност за допълнителна екскурзия до Далян (срещу заплащане).
Туристичска програма в Далян. Далян придобива популярност през 1986 г., когато предприемачи искат да построят луксозен хотел на близкия плаж, който е място за размножаване на застрашения от изчезване вид морски костенурки карета (caretta caretta). След международно обсъждане, проектът е спрян и сега плажът е защитена територия. 
Пътуването продължава с лодка по живописната делта на река Далян. Ще се насладите на SPA комплекс под открито небе с кални и сероводородни бани, както и термален басейн. 
Следва разглеждане на Ликийските скални гробници, изрязани в скалите и отвесно разположени над водата. Време за обяд (включен в цената).
Ще посетите плажа на костенурките карета, който през 1995 г. печели приз за най-добър плаж в света. Свободно време на плажа Изтузу (Средиземно Mоре). Уникалното му разположение създава една нетипична гледка - само пясъкът отделя делтата на река Далян от морето.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка в Далян или Даламан.
 

Ден 7
Закуска.
Следва свободно време и  посещение на  залива Олудениз с възможност за плаж  – Мъртво море, намира се на 15 км. от Фетие. Това е истински рай с богата растителност и мек бял пясък, по естествен начин защитен от откритото море. 
Възможност за незабравимо преживяване. Полет с парапланер (срещу долълнително заплащане). Гледката е невероятна – тюркоазени води на лагуната, белите плажове, зелените борови гори, лекият полъх в косите, който ще напомня, че не сънувате, а сбъдвате мечтите си. 
Възможност за посещение на планината Бабадаг с кабинков лифт (срещу допълнително заплащане) 
Възможност за включване в допълнителна екскурзия до Долината на пеперудите (срещу допълнително заплащане)  с включен обяд и посещение на синята пещера, посещение на остров Свети Никола, посещение на Camel Beach. 
Даламан - Олудениз, 60 км., около 40 минДен 8
Закуска. Трансфер до летището в Даламан в обявения час от фирмата партньор. Полет за София.Основна информация и допълнителни услуги:
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ

  • Всички допълнителни екскурзии се извършват от местен лицензиран екскурзовод на български език.
  • Минимален брой участници за провеждането на допълнителните екскурзии и посещения на туристическите обекти: 20 човека.
  • Последователността на екскурзиите обявени в програмата не се гарантира и може да бъде променена в зависимост от работното време на историческите обекти и трафика в посещаваните населени места.
  • Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат на място на представителя на фирмата партньор.
  • Цената на входните такси е към момента и е възможна промяна.

1.Полет с балон в Памуккале - 160 евро за възрастен 
2.Полет с парапланер във Фетие /Олудениз/ - 160 евро за възрастен 
3.Посещение на планината Бабадаг с кабинков лифт- 10 евро за възрастен 
4.Екскурзия до Далян – 50 евро за възрастен 
Цената включва: трансфери, обяд,  входни такси,  разходка с лодка  по живописната делта на река Далян, посещение на плажа Изтузу и костенурките Карета - Карета, лов на сини раци, Спа център на открито -  с кални и сероводородни бани, както и термален басейн,  разглеждане на Ликийските скални гробници, изрязани в скалите.
5.Екскурзия до Долината на пеперудите  - 50 евро за възрастен 
Цената включва: трансфери, разходка с яхта, обяд и напитки на яхтата, входни такси.
6.Екскурзия до Демре-Мира и Кекова - 65  евро за възрастен
Цената включва: трансфери, обяд и  входни такси,  обиколка с яхта на остров Кекова и потъналия град, посещение на църквата Св. Николай, античния град Мира.В цената се включва:
Медицинска застраховка на ЗEАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП” с покритие 10 000 евро (за лица до 75 г.).
Изпращане на летището от представител на TO
Чартърен полет София - Даламан - София с включени летищни такси в размер на 79 евро на човек и багаж до 20 кг. чекиран и до 10 кг. ръчен (55 х 40 х 20). Разрешеният багаж за бебета до 1,99 г. е 10 кг. чекиран, 10 кг. ръчен (55 х 40 х 20) и бебешка количка.
Трансфер летище - хотел - летище
Обслужване по време на всички допълнителни екскурзии от местен лицензиран екскурзовод на български език
Всички трансфери по програмата
Обзорна обиколка на Анталия с разглеждане на основните забележителности.
2 нощувки със закуска и вечеря в района на Памуккале в 5* хотел  Collosea Thermal, Adempira Thermal Resort  (или подобен)
3 нощувки  със закуска и вечеря в района на Даламан или Далян в 4 или 5* хотел  Likya Dalaman Resort или  Thermal & Spa (или подобен)
2 нощувки  със закуска и вечеря в района на Анталия в  4 или 5* хотел  Lavia Hotels Lara 4+ (или подобен)
Туристическа програма в Анталия, Памуккале, Фетие, Далян, Демре-Мира

В цената не се включва:
Такса гориво (виж забележката по- долу).
Мед. застраховка в ЗК"ЛЕВ ИНС" с покритие 10 000 евро за лица от 70 до 79 г. - доплащане 15 лв
Мед. застраховка в ЗК"ЛЕВ ИНС" с покритие 10 000 евро за лица от 79 до 85 г. - доплащане 30 лв
Входни такси: Вход за басейна на Клеопатра в Памуккале - (10 евро); Античния град Хиераполис (10 евро)
Застраховка "Отмяна на пътуване" (виж условията по- долу)
Допълнителните екскурзии, извън пакетните цени, посещенията на туристически обекти и входни такси
Разходи от личен характер.
Такса обслужване на екскурзовода и шофьора - 15 евро на човек за целия престой;