Албания - Непозната и древна

 
Маршрут: София - Поградец - Тирана - Дуръс - Апалния - Вльора - Саранда - Бутринт - Гирокастро - София
5 дни / 4 нощувки
транспорт: Автобус
цена от: 625 лв.


РЕЗЕРВИРАЙ

дни / 4 нощувки

   


20.09.2023 - 635 лв

18.10.2023 - 625 лв.


1 ДЕН –   София - Поградец Отпътуване в 07.00 ч от пл. „Ал. Невски” в София. Пътувайки през територията на Р Северна Македония ще научите повече за историческите паметници в страната. В късния следобед пристигане в първото погранично селище Поградец, Албания. Той е един от най-очарователните курорти на страната, заради местоположението си на Охридското езеро – екосистема с уникална флора и фауна. През 1980 г. Поградец е обявен от Юнеско за място на Световното природно и култулно наследство. Градът се намира в подножието на планината Мокра и принадлежи към едноименната историко-географска област Мокра, част от която е в Р С Македония. Тук има две църкви: едната, посветена на Св. Богородица в старата част на града, и другата църква, която празнува храмовия си празник на Възкресение Христово, както и две джамии. Плажът на Поградец започва от центъра на града и продължава с крайбрежната алея Първи май, където можете да се разходите. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН –  Елбасан – Круя - Тирана – Дуръс Закуска. Отпътуване от Поградец в посока Круя. По пътя ще чуете основна информация за градовете Корча и Елбасан, ще се насладите на гледката на непристъпните албански планини, осеяни с бункери след 1948 г. Пристигане в Круя – родното място на националния герой Скендербег и посещение на крепостта и стария базар - едни от най-забележителните исторически места в Албания, защото през XV в. Скендербег превръща Круя в своя столица и символ на съпротивата срещу османските турци. Крепостта остава единственото непревзето от османците място на Балканите и едва след смъртта на Скендербег защитниците ѝ слагат оръжие. По желание посещение на Етнографския музей. Продължаване към Тирана. Съвременната столица на Албания предлага интересна смесица от съвременна архитектура и исторически паметници. Разходка из площад Скендербег в сърцето на града. Интерес тук представляват: паметникът на националния герой на Албания Георги Кастриоти Скендербег, Джамията на Етем бей, Часовниковата кула, Дворецът на културата и Националният исторически музей. Настаняване в хотел в крайбрежния албански град Дуръс. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН –  Дуръс – Арденица - Берат - Вльора Закуска. Отпътуване за манастира Рождество Богородично в Арденица. Светата обител е съхранила духа на велико и достойно минало. Главният манастирски храм е изписан от известните иконописци братята Константин и Атанас от Корча през 1744 г. Там ще видите уникалния стенопис, изобразяващ Св. Седмочисленици и Св. Йоан Кукузел, който има сериозна връзка колкото с техния култ, толкова и с българската история. Продължаване за Берат (UNESCO) - „градът на хилядите прозорци”, който със своето живописно разположение, със своята уникалност и културно наследство е един от най-интересните градове в Албания. Посещение на крепостта, разходка из града и разглеждане на някои от старите джамии и църкви. Пристигане във Вльора, на албанската ривиера. Този китен град с древно име Авлон, днес модерен курорт, разположен на Адриатическото крайбрежие, е второто по големина пристанище в Албания след Дуръс. Илирийското селище е било известно с производството на маслини, зехтин и сол. Тук могат да се видят паметника на Независимостта, паметника на Исмаил Чемали и Червената джамия (XVI в.). Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН –   Гирокастро – Бутринт - Саранда Закуска. Отпътуване за Гирокастро, град, населяван и от гръцко население. Името му произхожда от Аргирокастро – сребърна крепост на гръцки език. Известен е със старата си част – архитектурен резерват (UNESCO) и като родно място на най-големия бункерофил в човешката история, авторитарния комунистически лидер Енвер Ходжа. Възможност за посещение на калето и музея на въоръжението. Продължаване за Саранда и разглеждане на археологическия обект Бутринт (UNESCO) - антично селище, обособено в едноименния Национален парк с класически амфитеатър, баптистериум, раннохристиянска базилика (IV в.), терми, крепостни съоръжения и много други постройки от древността. Настаняване в хотел в Саранда. Разходка из центъра на Саранда. Разположен в малък залив на брега на Йонийско море, този град очарова с величествената гледка към о. Корфу. Вечеря. Нощувка.

5 ДЕН –  Саранда – София Закуска. Отпътуване за България през Гърция. По пътя ще чуете за сложната история на географските области Епир и Македония, както и за историческото понятие Кутмичевица. Пристигане в България около 22.00 ч.

Цената включва:

 • транспорт с автобус
 • 4 нощувки със закуски в хотели 3***, от които 1 – в Поградец, 1 – в Дуръс, 1 – във Вльора, 1 – в Саранда
 • 4 вечери в ресторанти на хотела/местни ресторанти
 • туристическа програма в определените градове и обекти по маршрута – разходка в Поградец, посещение на Тирана, Дуръс, Круя, манастира Арденица, Берат, Бутринт, Гирокастро
 • входна такса за Албания
 • мед.застраховка с покритие 10 000 EUR
 • водач от агенцията

Цената не включва:

 • входните такси за посещаваните туристически обекти по програмата.

Необходими документи:

 • Лична карта няма визови и задгранични изисквния;
 • За деца под 18 год. – нотариално заверена декларация от родителите за пътуване в чужбина (ако не пътува с двамата родители). 


Доплащане за:

 • Единична стая общо за целия престой –90 лв.
 • Медицинска застраовка за туристи от 70-85 г.  - 8лв.

Намаление за:

 • Дете  от 2-11.99 г. с двама възрастни в стая - 130 лв.;
 • Трети възрастен - 20 лв.

Други:

 

 • Няма визови, санитарни и медицински изисквания .
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията – 35;
 • Необходими документи – лична карта или задграничен паспорт, и копие от документа с който ще се пътува (деца до 18 г., пътуващи с един от родителите трябва да имат нотариално заверена декларация със съгласието на другия родител и задължително задграничен паспорт);
 • Начин на плащане – депозит 35%. от пакетната цена и доплащане до 100% не по-късно от 20 дни преди датата на отпътуване;

.