Нова Година в Албания и Македония

 
Маршрут: София - Охрид - Елбасан - Тирана - Дуръс - София
4 дни / 3 нощувки
транспорт: Автобус
цена от: 417 лв.


РЕЗЕРВИРАЙ
4 дни / 3 нощувки

30.12.201602.01.2017


ЦЕНА: от 417 лв.


1 ДЕН София - Струга - Елбасан - Дуръс

Сутринта в 06:30 ч. отпътуване от София, храм-паметник ”Ал.Невски” за Албания през Р. Македония и КПП Гюешево. Предстои вълнуващо пътуване по древния път Виа Егнатия построен от Римляните още през 2 век пр.н. ера, за да свърже Дирахиум (Дуръс) с Лихнидос (Охрид), Тесалоника (Солун) с Адрианопол (Одрин) и да достигне накрая до Константинопол (Истанбул). Именно от древния град на Босфора по духовната и културна ос – пътя Виа Егнатия започва разпространението на православното християнство в Югоизточна Европа, а малко по-късно и на монашеството. Населените места, покрай които се минава в Македония са Крива паланка, Скопие, Тетово, Гостивар, Кичево, Струга, в Албания през Елбасан - Римляните са го наричали Masio Scampa заради кулите и крепостните стени (на древен илирийски език означава остър планински връх, а на турски – крепост).

Привечер пристигане на Адриатическото крайбрежие и ривиерата в град Дуръс, известен в българската история с името Драч – любим град на българските царе. Настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕНДуръс - Круя - Тирана - Дуръс

Закуска.

Туристическа програма по желание:

Цена: 20 лв. (при минимум 25 човека) - целодневна екскурзия с местен екскурзовод, която включва:

Пешеходна обиколка на Дуръс - Венецианската кула, Римския амфитеатър от II век за 15000 зрители (кандидатства за списъка на UNESCO), главното пристанище на Албания, крайморския булевард с палмите подарък за Енвер Ходжа от Фидел Кастро.

Екскурзия с местен екскурзовод до Круя – една от най-важните крепости в Албания. През 879 г. Круя се явява значим епископски и византийски център, а в 1190 г. е седалище на княжеството Арбери. През XV век Круя, под лидерството на Скeндербег, става символ на съпротивата срещу турците. В крепостта е основан етнографски музей, който се помещава в типична къща от XVIII век. Националният музей на Скeндербег също се намира в замъка, и е посветен на националния герой и неговите подвизи. Свободно време.

Посещение на столицата на Албания – Тирана. Панорамна и пешеходна обиколка на града: Джамията на Етем бей, паметника на Георги Кастриоти - Скендербег и централния площад Скендербег, сградата на Операта и Националната библиотека, Часовниковата кула - символ на града, Университета. Посещение в Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е третият по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м. обща площ с максимална височина 32,2 м. и камбанарията с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Йоан Владимир и Св. Кузма Етолийски. Свободно време в столицата Тирана. Може да посетите въртящото се кафене на 14-тия етаж на Sky Tower. Завръщане в Дуръс и хотела.

Новогодишно тържество с богата вечеря и неограничено количество алкохол и много музика.Нощувка.

3 ДЕН Дуръс - Фиер - Аполония - Берат - Вльора

Закуска. Свободно време.

Туристическа програма по желание: Цена: 30 лв. (при минимум 25 човека) - целодневна екскурзия, която включва:

Берат - средновековeн град музей, паметник на UNESCO/ основан през IV в. пр.н.е.на река Осъм. Антични имена: Антипатрея, дадено му от Касандър в чест на неговия баща Антипатър. Византийците наричат града Пулхериополис "хубав град", през Средните векове българите го наричат Белица или Белиград.

Тук е съхранен лъч от зората на светото Кирило-Методиево дело и техните ученици. Тук св. цар Борис-Михаил Покръстител гради едни от най-хубавите си Божии храмове. Тук е седалището на Климент, епископ Велички, или св. Климент Охридски - "пръв епископ на български език", както е казал житиеписецът. Тук прекрасни изображения пазят спомена за великото дело на светите Седмочисленици, сели семето на Христовото учение сред народа чрез живо слово вред по българското землище. Тук са запазени мощи на св. Горазд и гробът на св. цар Йоан-Владимир. Разходка и посещение на църквата „Света Троица” и крепостта.

Старият град е известен с Отомонската архитектурата на къщите с много прозорци/известен с името „ градът на хилядите прозорци”/. В Берат ще видим: крепостната стена, ортодоксалната църква Св. Мария, църквата Св. Триада построена върху езически храм, останките от Бялата джамия, стария град, иконографския музей Онуфри и др.

Древният град Аполония, разположен на на река Вжосе на пътя на Виа Егнатия.

Аполония е основан през 588 г. пр.н.е.от гръцки колонисти от Корфу и Коринт. Римският император

Октавиан Август e учил тук. Ще видите руините от старата крепост, античния театър, колоните на градския съвет, храма на Артемида.

Вльора - един от най-значимите съвременни албански градове, разположен на мястото, където се срещат двете морета – Адриатическо и Йонийско. На 28.11.1912 г. тук е провъзгласена независимостта на албанската държава, събитие, за което напомня импозантният паметник, издигащ се в центъра на града. Вльора е един от най-добрите курортни центове с нови хотели, прекрасни плажове r много зеленина.

Свободно време за разходка. След обяд завръщане в Дуръс и хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН Дуръс - Елбасан - Охрид - Скопие - София

Закуска. Отпътуване за София 09:00 ч. през Елбасан-Охрид-Скопие. Преминаване на граничният пункт между Албания и Македония.

2 час престой в Охрид. Охрид е паметник на UNESCO. Очарованието на града е езерото и уникалната

архитектура в Старият град разположен от двете страни на калдъръмените улички в подножието на Самуиловата крепост.

Какво може да видите: Стария град и градския площад със стария чинар и местните ресторантчета, античния театър и Самуиловата крепост. В църквата „Св. Климент и Св. Панталеймон” се намират мощите на свети Климент. Според средновековното житие на Свети Климент Охридски, през 886 година цар Борис I изпратил в Охрид светеца със задача да подготви няколко хиляди свещеника, владеещи писмен български език, за да замени един ден гръцкия език в богослужението с български.

Отпътуване от Охрид за София през Скопие. Пристигане в София късно вечерта.


ДатиВъзрастен в
двойна стая
Единична
стая
Дете до 4.99 г.
с двама възрастни
Дете от 5 г. до 11.99 г.
с двама възрастни
30.12.2016 - 02.01.2017
417 лв.
480 лв.
170 лв.
292 лв.

Посочените цени са в леваЦената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус с видео, климатик, мини бар;
 • 3 нощувки в хотели 4* на 1-ва линия на морския бряг;
 • 3 закуски;
 • 2 стандартни вечери;
 • Богата Новогодишна вечеря + неограничено количество алкохолни напитки;
 • Новогодишно парти с музика на живо и DJ;
 • Разходка в Охрид;
 • Гранични такси за Албания, магистрални такси и паркинги;
 • Медицинска застраховка с асистанс на ЗК Уника АД с покритие 5000 EUR за лица до 65 години;
 • Придружител по време пътуването от фирмата организатор.


Цената не включва:

 • Допълнителни екскурзии;
 • Медицинска застраховка с асистанс на ЗК "Уника" АД за лица над 65 години – 5 лв.;
 • Входните такси за забележителностите;
 • Екскурзия Берат, Аполония, Вльора 30 лв. (при минимум 25 човека);
 • Екскурзия с местен екскурзовод на български в Круя, Тирана, Дуръс - 20.00 лв. (при минимум 25 човека);
 • Разходи от личен характер.


Доплащане:

 • етнографския музей в Круя 350 леки;
 • амфитеатъра в Дуръс 350 леки;
 • крепостта в Берат 100 леки;
 • античния град Аполония и музея 400 леки.


Други:

 • Няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни;
 • Минимален брой туристи – 35 човека.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди началната дата;
 • Необходими документи – лична карта или задграничен паспорт;
 • Начин на плащане – депозит 50% от пакетната цена и доплащане до 100% до 20 дни преди отпътуване.